Onko slow fashion uusi musta?

ennakkomyynti fast fashion hidas muoti pikamuoti savana collection slow fashion slow fashion suomeksi trendit 2020 vaatteiden ja tekstiilien huolto

  

      savana collection slow fashion eettiset vaatteet

 Mitä on slow fashion ja fast fashion?

Vaatetus- ja tekstiiliteollisuus on yksi saastuttavimmista teollisuuden aloista tänä päivänä. Syy siihen on fast fashion eli pikamuoti. Ennen kuin avaan mitä slow fashion on, kerron hieman pikamuodista.

Fast fashion, suomeksi pikamuoti

Fast fashionissa eli pikamuodissa on kyse seuraavasta: suuret (ja pienemmätkin) vaateketjut luovat jopa useita kymmeniä mallistoja vuodessa. Kuluttajille luodaan tarve ostaa koko ajan uutta ja ihan äskettäin ostettu vaate saadaan näyttämään vanhanaikaiselta. Mallistot koostuvat vaatteista, joita ei ole suunniteltu kestämään aikaa, käyttöä eikä tuotantoprosessin lähempää tarkastelua. Vaatteet valmistetaan epäinhimillisissä oloissa, mahdollisimman halvalla ja nopeasti. Tämän seurauksena kaupat ovat täynnä huonosti valmistettuja vaatteita, jotka houkuttelevat kuluttajaa edullisilla hinnoillaan. Tästä johtuen kuluttajille on myös muodostunut vääristynyt kuva vaatteiden hinnoista. Todellisuudessa halpa hinta kertoo mm. siitä, että tuotetta ei ole valmistettu hyvin, materiaalit eivät kestä kulutusta ja vaatteen on valmistanut alipalkattu henkilö. Seuraavan malliston tullessa kauppaan edelliset myymättömät vaatteet hävitetään esimerkiksi polttamalla.

 

Slow fashion: eettiset vaatteet, keskiössä koko vaatteen elinkaari

Slow fashion ei ole uusi ilmiö. Termin luonut Kate Fletcher on kirjoittanut aiheesta kirjan Sustainable Fashion and Textiles: Design Journeys, joka julkaistiin jo vuonna 2008. Slow fashion ei ole suoraan pikamuodin vastakohta, vaan se on vaihtoehtoinen tapa tuottaa ja kuluttaa vaatteita. Slow fashionissa keskitytään huomioimaan koko vaatteen elinkaari ja tiedostetaan tuotantoprosessin eri vaiheiden vaikutus ihmisiin ja ympäristöön. Slow fashion sisältää myös ajatuksen tuotteen funktionaalisuudesta. Tuotetaan vaatteita, joita kuluttaja tarvitsee, ja jotka käyttäjä tuntee päällään miellyttäväksi, sekä kokee pystyvänsä viestimään vaatevalinnoillansa ympäristölle. Koko prosessi lähtee jo suunnittelusta huomioiden mm. materiaalien alkuperän ja käyttökohteen, tuotantopaikat, niiden sijainnit, sekä vaatteiden huoltomahdollisuudet ja kierrätettävyyden. 

 

 

Miten slow fashion näkyy Savana Collectionilla?

 

-Suunnittelemme vaatteet huolella ja käytämme suunnitteluprosessiin aikaa. Vaatteen tulee olla mahdollisimman ajaton, funktionaalinen ja miellyttävä käyttää. Vaate kestää aikaa ja on helposti yhdisteltävissä jo olemassa oleviin vaatteisiin.

-Vaatteiden materiaalit ovat pääosin ekologisia luonnonmateriaaleja, joita on helppo huoltaa ja kierrättää. Kankaat ja neulokset myös pyritään hankkimaan mahdollisimman läheltä. Käytämme ompelulankana polyesteriä, sillä vaatteen saumat kestävät paremmin käyttöä, kuin esim. puuvillalangalla ommellut.

-Vaatteiden väritykset sekä design ovat ajattomia ja yksityiskohtiin on kiinnitetty huomiota sekä käytettävyyden, että estetiikan kannalta.

-Vaatteet kaavoitetaan Suomessa vahvalla ammattitaidolla. Kaavoituksessa on pääosin käytössä kaksoiskoot, joten esimerkiksi käyttäjän pienet painonmuutokset eivät haittaa. Lasten vaatteissa tuplakoot mahdollistavat myös pidemmän käyttöiän lapsen kasvaessa.

-Vaatteet valmistetaan Suomessa, kuten myös monet muut vaatteen osat esim. hoito-ohjelaput. Lähituotannon hyviä puolia ovat mm. työllistävä vaikutus, kuljetuksesta johtuvien päästöjen minimoiminen, sekä tieto siitä, millaisissa oloissa tuote on valmistettu ja kuka sen todellisuudessa valmistaa. Itse tuotantoa ja laatua on myös helpompi valvoa.

-Vaatekohtaisten pesuohjeiden lisäksi olemme laatineet pienen oppaan vaatehuoltoon. Oikein huoltamalla vaatteeseen saadaan lisää käyttöikää. Voit tutustua oppaaseen täältä

-Valmistamme vaatteet ennakkomyynneillä, jolloin voimme hallita tuotantomääriä paremmin ja näin myös kuluttaja pääsee valinnoillaan vaikuttamaan valikoimamme sisältöön. Otamme ennakkomyynnin perusteella vaatteita myyntiin verkkokauppaan. Tästä etukäteen kertyneestä informaatiosta kiitoksena, tarjoamme aina ennakkomyynnin yhteydessä asiakkaalle ennakkomyyntialennuksen. 

-Vaatteet ovat sesongittomia, joten vanhoja varastoja ei hävitetä, eikä myydä alennusmyynneillä pois. Suositut mallit pysyvät verkkokaupassamme ympäri vuoden.

Voit käydä tutustumassa uuteen mallistoomme verkkokaupassamme. 

Voisiko slow fashion olla uusi musta? Toivotaan, että ihmiset omaksuisivat slow fashionin ytimen ja tästä tulisi pysyvä trendi. 

Lue myös ensimmäinen blogitekstimme, joka kertoo suunnittelijastamme, sekä Savana Collectionin arvoista.


Vanhempi julkaisu Uudempi julkaisu


Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista